Beata Rojek – Personal Iconography – Unveiling stories through the drawing

Šopa Gallery / Košice Artist in Residence, Hlavná 40, Košice 10.12.2023 10.00 - 15.00

„Interrupcia tu bola, je a bude. Možno nie legálna, nie v bezpečných podmienkach, no neželane tehotné osoby ju vždy budú podstupovať (…). Bez ohľadu na represívne príkazy, kultúru moci, nespravodlivé spoločenské dohody a škodlivé nariadenia, rozhodovali sme, rozhodujeme a budeme sa rozhodovať samé. Našťastie, aj napriek spoločenskému tabu v otázkach interrupcie a navzdory stigmatizácii, je čoraz viac osôb ochotných podeliť sa o svoje skúsenosti (…)“*. Prostredníctvom rôznorodých jazykových prostriedkov, búrajú múr mlčania.

V roku 2021 vyšla v Poľsku komiksová kniha „Opowieści aborcyjne“ (Príbehy o interrupciách), ktorej ilustrátorkou a spoluatorkou je umelkyňa Beata Rojek: „Každé médium dovoľuje zachytiť a reflektovať skúsenosť trochu iným spôsobom. Pri práci na komikse som si uvedomila, akú dôležitú úlohu v dialógu o interrupciách zohráva okrem slov, ktoré majú svoju váhu, aj vizuálne umenie. Obraz ponúka možnosť vstúpiť do dialógu s neverbálnym, priamym a takmer telesným spôsobom.“

V rámci autorkinej dvojmesačnej rezidencie vás pozývame na workshop kresby, na ktorom sa spoločne pokúsime prelomiť tabuizovanú tému interrupcií. Workshop bude prebiehať v dvoch fázach. Prvá časť bude pozostávať z meditačného cvičenia – dyády, ktorého skrátená verzia nám umožní uzemniť sa a hlbšie sa ponoriť do následného tvorivého procesu. Druhú časť workshopu bude venovaná rozhovorom, prácou s obrazom a pokusom o jeho zaznamenanie.

Workshop je určený ženám**, ktoré sú otvorené spracovať tému interrupcie v rámci individuálnej alebo širšej kultúrnej skúsenosti. Účasť na podujatí je príležitosťou pre samostatnú prácu, ale taktiež pre vzájomnú výmenu a spoločný dialóg. Je to priestor na posilnenie a spoluvytváranie otvoreného skupinového procesu.

Pozývame ženy, ktoré sa venujú kresbe alebo sú otvorené práci s týmto médiom.
Čas workshopu: približne 5 – 6 hodín (s prestávkou).
Materiály: k dispozícii na mieste, ale odporúčame vám priniesť si svoj obľúbený nástroj na kreslenie.
Účasť na podujatí je bezplatná
Povinná registrácia e-mailom na monika.padejova@kair.sk, počet miest: 4.
Jazyk: slovenčina, angličtina, poľština (k dispozícii je tlmočnícka podpora).

Dôležité! Workshop nepredstavuje formu terapie, ale vzhľadom na prácu s veľmi citlivou témou, môže vyvolať rôzne druhy emócií. Pozývame ľudí, ktorí sú si toho vedomí a sú pripravení podeliť sa o svoje skúsenosti. Platia zásady dôvernosti, pravdivosti a láskavosti. Počas workshopu ide každá osoba cestou vlastnej citlivosti, rozhoduje, kde sú jej hranice a čo chce zdieľať. Príspevkom lektorky je poskytnúť nástroje a navrhnúť metódu vizuálneho zaznamenávania myšlienok a ďalšej práce s výsledným obrazom.

úryvok z kurátorského textu k výstave “Wczorajsze sny tkają ruiny jutrzejszych świątyń” (Včerajšie sny tkajú ruiny zajtrajších chrámov)
** osobám s maternicou, so sociálnou skúsenosťou ako ženy

Komunikačné dyády – často nazývané Meditáciou ľudí Západu, využívajú vo svojej metóde prirodzenú tendenciu ľudí Západu hovoriť (vytvárať pojmy, intelektualizovať, atď.), aby ukľudnili „štebotajúcu myseľ“ a prirodzeným a spontánnym spôsobom zažili Ticho, ktoré prežívajú ako Existenciu, Prítomnosť, svoju vlastnú pravú Prirodzenosť.
Dyády predstavujú taktiež spôsob, ako prehĺbiť prax Mindfulness, najmä v kontexte vzťahov a komunikácie s druhými. Táto metóda pomáha posilňovať a vnášať do vzťahov s ľuďmi a svetom to, čo sa označuje ako Vedomie bez predsudkov.
Odkedy Charles Berner v roku 1968 vyvinul v Kalifornii techniku Komunikačných alebo Vzťahových dyád, sa dyády vďaka svojej účinnosti stali cenenou metódou osobného rozvoja, najmä v prúde transpersonálnej psychológie. Jej podstata spočíva v tom, že v priebehu niekoľkých hodín, niekedy aj niekoľkých dní trvajúceho cvičenia vykonávaného v skupinách, sa účastníctvo sediace vo dvojiciach navzájom podporuje preskúmať spoločne vopred stanovené témy – kánony, a „ponorením“ sa do procesu ich kontemplácie postupne nachádzajú vlastnú Pravdu o danej téme.

foto: www.barteksadowski.pl

Beata Rojek (*1985) je vizuálna umelkyňa, ktorá sa špecializuje na maľbu kresbu, tvorbu komiksov a iných foriem prenosu myšlienok do obrazu. Vyštudovala Akadémiu výtvarných umení v poľskom meste Vroclav. Má rozpoznateľný, živý rukopis, ktorý siaha od nostalgickej abstrakcie až po strohé streetartové vzory. Autorka bola dvakrát nominovaná na cenu WARTO, ktorú udeľuje Wrocław Gazeta Wyborcza. V roku 2012 získala štipendium poľského Ministerstva kultúry a Národného dedičstva.
Počas rokov tvorivej práce si umelkyňa vyvinula schopnosť súčasne pracovať s niekoľkými dielikmi vedomia – intelektuálnym, zmyslovým a emocionálnym. Jej diela zaujmú svojou ľudovou bezprostrednosťou, hoci nie sú určené na rýchly konzum. Rojek rada a často rozpráva príbehy, preto sú jej diela plné naratívov. Inšpiruje sa európskou literatúrou, rozprávkami, starovekými legendami, teologickými spismi, pohanskými vierami, v ktorých sa prelínajú aj osobné príbehy vychádzajúce z autorkinej citlivosti.

Rezidenčný program z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. Fond na podporu umenia je hlavným partnerom tohto projektu.

Projekt ďalej podporilo Mesto Košice.